CampusCampus

woonen.nl vrijstaand [rijtjes] [flats] [verbouwing]
[nieuws] [quiz] [reageer] [vul aan] [bronnen]

Woonhuis Campus, Almere

Woonhuis Campus is ontworpen en gebouwd met gebruikte bouwdelen en -materialen. Vanuit de overtuiging dat hergebruik niet alleen het milieu ontziet maar ook een goede, comfortabele woning oplevert. De bouwsteen van de woning is een standaard, wereldwijd gebruikte zeecontainer van 2,4x2,6x6 m (bxhxl). De woning bestaat uit in totaal zeven containers, waarvan vier verticaal staan, op enige afstand van elkaar. De hoge blokken staan als vuurrode bakens in het vlakke polderlandschap. De vijfde container staat midden op het viertal, als een uitkijktoren die tevens de onderlinge afstand tussen vier bepaalt. Door de doordachte stapeling van de containers biedt de woning niet alleen een opvallende aanblik maar ook voldoende leefruimte.
Twee containers naast de stapeling liggen horizontaal en dienen als opslagruimte en werkplaats. De ruimte tussen de verticale containers is een glazen wintertuin. Zonder verwarming is het hier ook in de winter goed toeven. Sommige kanten van de ramen zijn met spiegels of wit stucwerk reflecterend gemaakt om de toetreding van daglicht te vergroten. Alle vloeren zijn gemaakt van houten balken (sloophout) en tralieliggers. De schuine spiltrap vormt de as van de woning: een opvallend transportmiddel waarvan de treden in en over elkaar schuiven maar toch normaal beloopbaar zijn. De gevels zijn van een gebruikte kas gemaakt: aluminium roeden met enkel glas, gemonteerd op een staalconstructie.
De woning is gemonteerd met bouten en moeren. De schroefverbindingen maken demontage mogelijk om de woning eventueel te verplaatsen. De woning is namelijk — als tijdelijk experiment — gebouwd tijdens een woningbouwfestival in Almere.

Campus

Woonhuis Campus werd in 1996 genomineerd voor de Nationale Staalprijs in de categorie Gebouwen met stalen of hybride draagconstructie. (PDF-formaat 132 kB)

Campus is een experimenteel project, waarbij zoveel mogelijk gebruik is gemaakt van tweedehands bouwmaterialen. De keuze voor gebruikte zeecontainers als basiselement vindt de jury een geslaagde vondst. De stapeling van de vijf containers zorgt niet alleen voor voldoende woon- en leefruimte, maar is tevens een sculptuur op zich. De kracht van het plan is de consequente uitwerking van het concept. Dit langlopend project levert met een minimum aan kosten een bijdrage aan het experimenteel bouwen. Een ruimtelijk èn sculpturaal geslaagd project.
—Juryrapport Nationale Staalprijs 1996.

Opdracht: Studio voor Architectuur en Techniek, Almere
Architectuur: H. Slawik, Amsterdam
Constructief ontwerp: D.D. de Jong, Almere
Staalconstructie: Jekic Lasbedrijf, Amsterdam
Locatie: De Realiteit 8, Almere
Jaar van oplevering: 1995

Laatst gewijzigd: 27 juli 2001. Geschreven door Arend Dolsma, Bouwen met Staal voor het marktteam Woningbouw.
Idee en concept Mooi!wonen © Mic Barendsz en Arend Dolsma, Bouwen met Staal, 2000.