ParklaanflatParklaanflatParklaanflat

woonen.nl [vrijstaand] [rijtjes] flats [verbouwing]
[nieuws] [quiz] [reageer] [vul aan] [bronnen]

Parklaanflat, Rotterdam

De luxe apartementen in dit zevenlaagse woongebouw beslaan elk een volledige verdieping. Voor zichzelf bouwde architect Willem van Tijen een penthouse op het dak, waar een ruim dakterras uitzicht biedt op de Rotterdamse binnenhavens. De Parklaanflat is Van Tijens elitaire vingeroefening voor zijn oplossing voor het volkshuisvestingsvraagstuk [Bergpolderflat], dat na de Tweede Wereldoorlog een acuut probleem zou worden in Nederland.

De draagconstructie bestaat uit een staalskelet met houten vloeren. Zonder het te weten realiseerde Van Tijen de eerste glazen vliesgevel in Nederland — de zogeheten "curtain wall" — die karakteristiek is geworden voor moderne kantoorgebouwen. Niet alleen de raamopeningen zijn van glas; ook de borstweringen van de puien en balkonafscheidingen zijn gemaakt van draadglas dat met grijze verf is bestreken.

Lees over de renovatie van vliesgevels meer in het artikel Uitdaging voor staal in lichte gevelconstructies in Bouwen met Staal, nr. 133.

Opdracht: Willem van Tijen, Rotterdam
Architectonisch ontwerp: Willem van Tijen, Rotterdam, in samenwerking met A. Aronsohn, J.H. van den Broek en J. Uijterlinde
Locatie: Parkstraat 2, Rotterdam
Ontwerp: december 1931 - eind 1932
Bouw: eerste helft 1933
Fotografie: Wim Verburg, Rotterdam (linksboven en linksonder)

Parklaanflat ingangParklaanflat uitzicht
Parklaanflat exterieurParklaanflat plattegrond

Laatst gewijzigd: 12 september 2005. Ontleend aan bovenstaande bronnen door Mic Barendsz, Bouwen met Staal voor het marktteam Woningbouw.
Idee en concept Mooi!wonen © Mic Barendsz en Arend Dolsma, Bouwen met Staal, 2000.